суботу, 5 жовтня 2019 р.

Формула Штайнмаєра: які позитивні зміни чекають українців

Українська сторона у Трьохсторонній контактній групі в Мінську погодила текст так званої «формули Штайнмаєра». Вона передбачає введення особливого статусу на окупованих територіях у день місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає їх такими, що відповідають стандартам організації, то статус буде закріплено на постійній основі. Однак за яких умов такі вибори можуть відбутися — сторони не узгодили.

Позитивно і навіть дуже дуже позитивно оцінюється дана формула. По-перше, вона передбачає повне виведення військових формувань з ОРДЛО. По-друге, буде відновлений контроль над Державним кордоном України. І по-третє, передбачається проведення місцевих виборів відповідно до законодавства України. 
На політичному рівні ми вже побачили втілення заходів, які надають впевненості, — це обмін утримуваними особами. Також, це можуть бути спроби налагодити українсько-російські двосторонні відносини. Загалом, режим тиші поважають краще, ніж у попередні рази. Ми бачимо, що з 26 червня відбувається розведення військ у Станиці Луганській — можна сказати, нарешті! Це, у свою чергу, дозволяє почати відбудовувати відомий міст у Станиці Луганській.
Ми також бачимо більш позитивний і конструктивний настрій у Тристоронній контактній групі, де зустрічаються п’ять підписантів Мінських домовленостей. І я вважаю, ми також близькі до початку розведення військ у зонах ІІ і ІІІ, це Золоте і Петрівське.
Але щоб зберегти цю позитивну динаміку — необхідна постійна політична воля та певні кроки. Таким кроком і є «формула Штайнмаєра»
Загалом, «формула Штайнмаєра» — це насправді пропозиція щодо порядку виконання певних заходів, передбачених у Мінських домовленостях. Вона визначає, що спеціальний статус вступає у силу після того, як пройдуть місцеві вибори. Спочатку на тимчасовій основі, а потім, після визнання виборів такими, що відповідають міжнародним стандартам ОБСЄ та українському законодавству, закон вступить у силу на постійній основі.
Зовсім не розумію активістів які виходять мітингувати із гаслами «Ні - капітуляції», «Ганьба» і т.д. Вони вважають, що проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях – це капітуляція України перед агресором. Тож вимагали не визнавати будь-яких виборів на непідконтрольній території, відмовитися від запровадження особливого статусу Донбасу. 

Але вони не розуміють одного – якщо нічого не робити та не вживати жодних кроків, то війна на Сході буде продовжуватися і будуть гинути невинні люди, чиїсь батьки, сини та діти.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...