пʼятницю, 23 серпня 2019 р.

Як святкуватимуть Незалежність у містах України?

У суботу, 24 серпня, Україна святкуватиме​ День Незалежності. Цьогоріч українці спостерігатимуть «новий формат» офіційного відзначення, який запропонував президент Володимир Зеленський. Замість військового параду на головній вулиці столиці має пройти «Хода гідності». А військові, які незгодні з таким рішенням, організовують альтернативний захід – Марш захисників України.

Завершитися марш має біля Михайлівського собору. Там відбудеться міжконфесійний молебень за загиблими.
Важливою умовою проведення «параду» для ветеранів є відсутність партійної чи іншої символіки.
Адже багато експертів вважають, що українське суспільсто стало радикалізованим.
Але особисто я так невважаю...
Да, суспільна думка розділилася щодо святкування Дня Незалежності.
Да, одні вважають, що провести військовий парад - це показати міць і силу перед агресором...
Да, інші вважають, що проведення військового параду, коли на Сході країни гинуть захистники України, є цинічним і недоцільним...
Думки розділилися, але суспільство не розділене, не розколоте.
В розумінні та єдності наша сила. І завтрашній День - це в черговий раз покаже.
Крім Києва, подібні марші також планують провести ще у п’ятьох містах – Миколаєві, Львові, Запоріжжі, Сумах та Одесі.
Зранку 24 серпня в усіх містах України пройде національна хвилина мовчання та прозвучать сто ударів дзвону, які символізуватимуть удари серця полеглих Героїв Небесної сотні. А далі – ярмарки, вшанування героїв, молебні і концерти за участі зірок – такі заходи заплановані майже в усіх містах України.
Одним з перших прокинеться Ужгород – академічний Закарпатський народний хор на світанку привітає країну, заспівавши о шостій ранку «Молитву за Україну». А з балкону районної адміністрації протягом дня щогодини звучатимуть фанфари – за мотивами пісні «Верховино, світку ти наш!».
Уже традиційно у більшості міст відбудуться святкові забіги у вишиванках – у Києві, Сумах, Чернігові, Миколаєві, Одесі і Херсоні. Крім того, у Херсоні на День Прапора, 23 серпня, планують встановити рекорд – скласти найдовший прапор України зі стягів, які привезли бійці і волонтери із зони бойових дій.
До «вишиванкових» марафонів доєднаються також українці за кордоном, зокрема, у Лісабоні, ДубаїНью-Йорку і Вашингтоні. Учасники зможуть не лише добре розім’ятися, а й долучитися до збору коштів для тих, хто цього потребує. Взяти участь запрошують людей будь-якого віку, також бігуни зможуть обрати собі потрібну дистанцію.
Ходою у вишиванках відзначать День Незалежності у Кропивницькому, Івано-Франківську і Хмельницькому. Проїдуться у народному вбранні на велосипедах – у Вінниці, Луцьку, Івано-Франківську, Нововолинську і Ковелі. А в Одесі, біля пам’ятника Дюку Рішельє, утворять живий «вишиванковий» ланцюг.
В Івано-Франківську містянам пропонують зустріти День Незалежності на оглядовому майданчику Ратуші – усю ніч вхід до будівлі для відвідувачів буде вільним. А вдень містом пройде хода в пам’ять про загиблих захисників України під Іловайськом.
Також у Франківську і Калуші 24 серпня міським транспортом можна буде скористатися безплатно, якщо пасажир вдягне національне вбрання. Такі акції у цих містах уже стали щорічними.
У художньому музеї Хмельницького влаштують вечірку-екскурсію, під час якої покажуть роботи митців незалежної України. Завершиться музейне свято енергійними «діджей-сетами».
Окремі тематичні святкові програми для українців готують військові: у Черніговівідбудеться концерт музикантів Сухопутних військ, у Рівному виступлять духові оркестри Оперативного командування «Захід». А на набережній Дніпра військові дадуть концерт «Пісні, народжені в АТО».
У Тернополі День Незалежності буде спортивним. В місті стартує чемпіонат світу з водно-моторного спорту і Кубок України з універсального бою.
Не менш активним він буде і в Черкасах, на головному стадіоні міста спробують встановити рекорд України, провівши найтриваліший танцювальний марафон.
У Краматорську, крім виставки військової техніки, пройдуть змагання з автоперегонів.
Також з нагоди Дня Незалежності військові та волонтери, щоб вшанувати полеглих воїнів, організовують всеукраїнський забіг – «Поважаю воїнів, біжу за героїв України». 25 серпня забіг стартує у шести містах України – Луцьку, Чернівцях, Запоріжжі, Коломиї, Миколаєві та Сумах.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...