неділю, 11 серпня 2019 р.

Залишим радикалізм в минулому

Напередодні відзначення чергової річниці незалежності в Україні спостерігаються тривожні тенденції, що стосуються правого радикалізму. В українському законодавстві немає окремого документу, яким було б визначено сутність цього явища. Якщо звернутися до джерел наукової літератури, то екстремізм являє собою схильність до крайніх поглядів і дій переважно в політиці або ідеологічному протиборстві.
 Правий екстремізм представлений в Україні ультрареакційними партіями і угрупованнями прагне протистояти прогресивним змінам у суспільстві, повернути його назад або принаймні зберегти без змін існуючий стан речей. Проте, часи, коли радикалізм бувтрендом у "високій" політиці незумовно минають. Нова влада, нові люди у політиці… В цих умовах підтримувати правий радикалізм в Україні як громадський тренд в культурному та молодіжному житті дуже небезпечно.
Безперечно, що екстремізм вдається до недемократичних способів розв’язання суспільних проблем, неприйняття ідейного і політичного плюралізму, нав’язування всім однієї позиції, крайніх, надзвичайних заходів, аж до терористичних актів і спроб державного перевороту. Це дестабілізує суспільство, гальмує його поступ. Більш того, прихід екстремістських сил до влади найчастіше призводить до утвердження диктаторських, тоталітарних політичних режимів. А чого насправді бажають українці яскраво підтвердили результати виборів в Президенти та до Верховної Ради. Українці вибрали новий шлях, де всі зміни в політичному, економічному, суспільному житті вирішують виключно мирним шляхом волєвиявлення громади.
Час коктейлів Молотова, палаючих покришок минув, радикальні прояви виявилися не здатними розв’язати наявні проблеми (як реальні, так і вигадані) у цивілізований, правовий спосіб. Тим більше, що організатори та учасники запланованих на День незалежності екстремістських шабашів не мають нічого спільного з патріотами та дійсно відповідальними громадянами.
Нагадаємо, що коли власники авто на литовських номерах з тільки їм одним зрозумілих міркувань перекривали шосе в передмісті, тисячі людей не змогли добраться на роботу, авто швидкої допомоги, пожежної служби, поліції не могли доїхати на виклики.

Настав час залишити радікальні ідеї в минулому. Суспільству необхідно прикласти всіх зусіль, щоб не допустити поновлення та виникнення і становлення нових форм екстремізму та будувати оновлену Україну.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...