Олександрія, Харків, нарешті, Запоріжжя – передвиборче турне кандидата і одночасно чинного президента України Петра Порошенка супроводжується дрібними провокаціями, які, тим не менш, отримують шалений розголос
Передвиборчу кампанію важко уявити без провокацій. Їх вистачає не лише в серіалах на кшталт "Карткового будиночку", але і в реальному житті, зокрема українському. За місяць до першого туру президентських виборів, провокації торкнулися тією чи іншою мірою майже всіх головних учасників українських виборчих перегонів. Але поки лише стосовно одного кандидата в цих провокаціях так явно стирчать російські вуха. Точніше сказати, проросійські, адже їхній замовник гаряче спростовує, що він російський агент. Цілком, можливо. Але те, що він проросійський агент впливу – беззаперечно. Йдеться про "відеоблогера" Анатолія Шарія, який в рамках української виборчої кампанії влаштував флешмоб свого імені. А міг би й не свого, міг би використати якусь смішну фразочку. Це теж прокотило би - нижче стане зрозуміло, чому.
"Неросійський" агент Шарій, в народі - "Шарік", гучно заявив про себе під час Майдану й російської агресії проти України. Сам він вважає, що заявив раніше - під час проб пера в якості журналіста, "переслідування" з боку силовиків за часів Януковича (був би російським агентом, це потягнуло б на операцію "Внєдрєніє") і втечі за кордон 2012-го. Але хто б згадав про ці віражі його біографії вже за пару років? Тільки фанати. Однак вони з’явилися в нього пізніше. З 2014 року блогер Шарій гуртував навколо себе проросійське налаштоване населення України. Проросійське – це не тільки те, яке до 2014 року і навіть пізніше вважало Росію братньою країною, й не те, яке й сьогодні не може зрозуміти, за що "брати" з українцями так поводяться. Проросійське – це те, яке примудрялося, мешкаючи в Україні, сприймати все, що тут відбувається, крізь призму російської пропаганди. Саме ці люди стали якщо не другим фронтом, то другим планом російської агресії проти України, саме вони дозволяли російським пропагандистам волати, що на Донбасі "громадянська війна". Ці настрої Шарій в міру своїх "скромних" можливостей всіляко підігрівав. Тому відмовляти йому у непочесному для людини з українським паспортом званні "проросійського агенту впливу" не варто.
У розпал виборчих перегонів Шарій влаштував в Україні флешмоб. Якісь люди супроводжують передвиборче турне Порошенка, чіпляючись до кандидата у президенти з однією лише фразою: "Петро Олексійовичу, навіщо ви переслідуєте Анатолія Шарія" (звісно, це вигукується російською - можливо, серед людей, які можуть вимовити українською без помилок ім’я та по-батькові у кличному відмінку, небагато тих, хто дивиться Шарія). Запитання щодо Шарія, реакція на нього чи то охорони президента, чи то поліції, чи то, власне, Порошенка фільмується, роздувається, тиражується. Шарій не приховує, що платить за це бажаючим гроші. Такі провокації вже були в Олександрії, Харкові. Найбільш вибуховим щодо розголосу в ЗМІ та - передусім - на пропагандистських ресурсах став випадок в Запорізькій області. Настільки, що історія про збиту з дівчини шапку затьмарила пуск вітроелектростанції, а Адміністрація Президента України змушена була на неї відреагувати.
Невже причина в особі Шарія? Звісно, ні. Президентові з таким саме "успіхом" могли запропонувати "купити слона" – був такий шкільний жарт, на який немає правильної відповіді. У сенсі, якщо до тебе з ним причепилися, вже не відчепляться. Й це не припущення, адже портал Depo.Запоріжжі зв’язався з одним з учасників запорізької провокації таким собі Віктором З., аби спитати, чому той так переймається Шарієм. Виявилося, геть не переймається. "Насправді, до Порошенка багато питань і в цьому (про Шарія, - Ред.) сконцентрувалися всі", - пояснив чоловік.
Уродженець Донецька, Віктор давно, за його словами, перебрався до Запорізької області, начебто після одруження на місцевій мешканці. Однак тривалий час працював на Росії, за дивним збігом обставин, повернувся звідти лише у грудні 2018 року. Саме Віктору Порошенко начебто "крутив носа" під час перебування у Приморську. Віктор запевняє, що з носом "все відмінно", однак на решту питань відповідати відмовився. Зокрема і про те, чи отримав гроші за флешмоб. Зате відомо, що гроші отримала його подружка – така собі Тетяна К., теж мешканка Приморського району. За день після провокації, в якій вона брала участь разом із Віктором, їй надійшли 36 000 російських рублів, як і обіцяв у своєму блозі Шарій.
Тепер важливо пояснити, чому, все ж таки, флешмоб носить ім’я Шарія, якщо його учасникам, в принципі, все одне, що питати у Порошенка. Відповідь проста: це таке собі легендування провокації. Якщо б учасники вигукували якісь лозунги або відверті дурниці на кшталт вже згаданого "слона", для сторонніх глядачів це і виглядало б як провокація. А так Шарій начебто образився на те, що президент назвав його російським агентом, заявив про начебто переслідування на замовлення Порошенка та спонукав свій "фанклуб" до нібито справедливого запитання.
Окрім того, що реакція Порошенка на флешмоб всіляко роздмухується, "відеоблогер" вплітає в це інші посили: про поганих європейських друзів України, про Україну як країну, де панує беззаконня тощо. Головний посил – народ повстає проти Порошенка. Усі ці речі вдячно ловить його, м’яко кажучи, своєрідна аудиторія.
От, наприклад, такий собі Вадим Ч., за даними Depo, один із тих, хто кричав про переслідування Шарія на каскаді фонтанів "Райдуга" у Запоріжжі. Його сторінка в соцмережі – це мікс із блогів Шарія, освічень у любові до Санкт-Петербурга, тамтешньої футбольної команди "Зеніт" та антиукраїнської пропаганди з антисемітським відтінком. Дивно, але за паспортом Вадим - громадянин України, студент Запорізької державної інженерної академії, що нині входить до складу Запорізького національного університету, так само, як його подружка Олександра П., що разом із ним засвітилася у провокації.
На жаль, невідомо, чи отримали вони свої гроші від Шарія - спитати в них про це не вдалося. За дивним збігом обставин, всі учасники "флешмоба від Шарія", яких за допомогою їхніх друзів та соцмереж вдалося вирахувати, після дзвінка першому, Віктору З., дружно перестали знімати слухавки. При цьому приморська парочка, якщо вона координувала свої дії лише під впливом "відеоблогера", аж ніяк не мала бути знайома з запорізькими учасниками провокацій.
"Зірка" ж візиту Порошенка до Запоріжжя, та сама дівчина, з якої президент начебто брутально збив шапку, працівниця запорізького наркодиспансеру Пелагея Ш., взагалі заблокувала кореспондента Depo в соціальній мережі одразу після того, як їй було відправлено запита потоваришувати.
Утім, Шарій запевняє, що Пелагеї та її подружці-запоріжанці Катерині Т. грошей не платив. Дівчата начебто відмовилися, бо мають "тверду громадянську позицію". А от колеги Пелагеї, з якими вдалося поспілкуватися, запевняють, що попри "тверду" позицію молодого медпрацівника постійно бачать в неї російські рублі. На питання щодо цього дівчина відповідає, що це єдина стабільна валюта. Що ж до позиції і Пелагеї, і Катерини - на їхніх сторінках у соцмережах не було нічого, що свідчило б взагалі про якісь позиції, прагнення змін, громадську активність.
Отже, проросійський агент впливу Шарій в розпал української передвиборчої кампанії, перебуваючи в Нідерландах, надає своїм проросійські налаштованим прихильникам вказівки влаштовувати провокації проти кандидата у президенти України. Легендує їхню справжню мету. Платить за них російськими грошима. Важливо: про Україну – не лише про її владу, а саме про країну, говорить принизливо. Що це - флешмоб ображеного блогера чи брутальне іноземне втручання у вибори - кожен за бажанням може дійти висновку самостійно.