четвер, 28 березня 2019 р.

Російські ток-шоу нав’язують меседж про фальсифікацію виборів в Україні – результати моніторингу

Більш ніж половина випусків російських ток-шоу «Время покажет», «Вечер с Владимиром Соловьёвым» і «Вести недели с Дмитриев Киселёвым» приділяє значний ефірний час українській тематиці. Про це свідчать результати моніторингу ГО «Детектор медіа» трьох російських ток-шоу за 14 січня – 17 березня, які було презентовано 27 березня.

У період із 14 січня по 17 березня «Время покажет», «Вечер с Владимиром Соловьёвым» і «Вести недели с Дмитриев Киселёвым» приділяли українській тематиці масштабні ефірні блоки у 109 із 183 випусків (тобто 60 %).
Російські ток-шоу, які присвячені Україні, найчастіше нав’язують три меседжі:
  • Україна знаходиться під зовнішнім управлінням Заходу (74 випусків зі 109, тобто 68 %),
  • в Україні процвітає нацизм (70 випусків зі 109, тобто 64 %),
  • українські вибори будуть сфальсифіковані (60 випусків зі 109, тобто 55 %).
У контексті останнього регулярно лунають заклики не визнавати вибори. Інші популярні тези — громадянська війна, конституційний переворот під час Революції гідності, розповіді про репресивний режим та обмеження свободи слова в Україні.
За даними моніторингу, ведучі та гості російських ток-шоу вдаються до приниження української влади, але хвалять народ: теза про «братський народ» лунала у 28% програм. При цьому армію та активістів, навпаки, дегуманізовують, називаючи їх нацистами й «бандеровским отродьем».
Шоу також акцентують увагу на русофобії та розколі в Україні, мовляв, «галицькі» нав’язують усій країні свого Бандеру та придушують «русскую» історичну пам’ять і всіх незгодних. На російських шоу регулярно закликають напасти на Україну, повернути собі «исконно русские» землі півдня та сходу, «денацифікувати Київ».
Також різноманітні інформаційні приводи регулярно використовуються для того, щоб наголосити, що окупована частина Донбасу ніколи не повернеться в Україну. «Ток-шоу роблять усе, аби жителі окупованих територій зненавиділи Україну», - йдеться в моніторинговому звіті «Детектора медіа».
Російське телебачення не підтримує нікого з кандидатів і не хвалить нікого, крім Юрія Бойка. Його прізвище час від часу згадують «українські» експерти, розповідаючи про перспективні мирні ініціативи кандидата.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...