вівторок, 16 серпня 2016 р.

НАБУ VS ГПУ

Слідча група Генеральної прокуратури України 5 серпня прийшла вилучати документи в офіс відомства Ситника - НАБУ на Солом’янці в Києві. Але саме з цього починаються досить цікаві речі.

Слідча група Генеральної прокуратури України 5 серпня прийшла вилучати документи в офіс відомства Ситника - НАБУ на Солом’янці в Києві.
Очолював посланців з ГПУ Дмитро Сус із департаменту з особливо важливих економічних справ.
Причиною обшуків була інформація про незаконне прослуховування детективами НАБУ хорватського бізнесмена, який має бізнес в Полтавській області.
Але саме з цього починаються досить цікаві речі. 
Зокрема, колишній прокурор Полтавщини перейшов працювати до НАБУ, і, ймовірно, для продовження “додаткового заробітку” за звичними схемами (незважаючи на вже достатню зарплатню та статус “борця з корупцією”) вирішив знову “послухати” хорватського бізнесмена, але мабуть “забув”, що для цього необхідна інформація про його протиправну діяльність та ухвала Суду. Всього цього не було, тому підтасувавши факти і матеріали, слухати почав у рамках іншого кримінального провадження, але тепер вже незаконно.
Проте, намагаючись “не виносити сміття з дому”, Ю.Луценко намагався умовити директора НАБУ А.Ситника “тихо віддати документи” та не дискредитувати правоохоронну систему.
Але А.Ситник дещо підзабув, що і в його відомстві - більшість правоохоронців, і ймовірно “возомнивши себя первым после бога”, наказав почистити документи та завдати прочухана ГПУшникам.
Далі, А.Ситник здійснив доволі невдалу спробу зробити “упереджувальний” удар - під час брифінгу у четвер заявив, що з'явились “окремі ознаки” конфлікту між ГПУ та НАБУ, хоча сам же його й почав і підігрівав.
Догрівся до точки кипіння. Та дійшов до зухвалого порушення закону - розпочав протиправне слідкування і прослуховування власними силами представників Генпрокуратури. 
Проте досвід слідчих Генпрокуратури дозволив їм не тільки виявити спостереження за своїми співробітниками, але й встановити  стаціонарний пост спостереження по вул. Симона Петлюри, який здійснював знімання інформації про дії працівників прокуратури. Саме за цією адресою для з'ясування законності і прийшли слідчі прокуратури з постановою суду, і на цілком законних підставах.
Але зрозумівши, що їх злочинну діяльність “розкрили”, НАБУшники на місце події викликали спецназ НАБУ (у повному спорядженні та озброєнні - і це майже у центрі міста!), який перешкоджав фіксації протиправних дій “антикорупційників”. І хоча ГПУшники вже зафіксували наявність техніки для прослуховування та ведення спостереження, спецназ НАБУ зухвало й з використанням грубої фізичної сили відтіснив слідчих ГПУ, незаконно виніс з квартири, яка була місцем проведення слідчих дій, всі докази, що свідчили про протиправну діяльність їх колег та нанесли співробітникам ГПУ фізичних ушкоджень. Серед яких були В.Гуцуляк та Д.Сус, останній саме й приходив із колегами 5 серпня на обшук НАБУ.
В цьому випадку дані дії можна розцінювати як протидію з боку НАБУ проведенню дій, пов'язаних з розслідуванням кримінального провадження щодо фактів незаконного прослуховування. Тим більше, що у записці НАБУшників, які слідкували та прослуховували співробітника, який входить до департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ.
У той же час у прес-службі НАБУ за цими подіями повідомили, що "НАБУ не здійснює жодних слідчих дій".
Намагаючись показати суспільству хоча б якусь свою “роботу”, а також й виправдати необґрунтовано високу зарплатню у порівнянні з іншими правоохоронцями (наприклад, молодий співробітник НАБУ щойно прийшовши до роботи отримує понад 25 тис. грн!!!),  НАБУ пішло як-то кажуть “ва-банк” - за відсутності реальних результатів та інформації - вдалося до протиправних дій і погроз на адресу слідчих ГПУ. Тільки й на цьому хиткому шляху вони прокололися. Якщо людина не спеціаліст у своїй справі, то й злочинцем вона буде посереднім. І не довго.
Але у всій цій справі прикро єдине - не маючи ні довіри, ні принаймні намагань її заробити, НАБУ тільки збільшує ресурс недовіри суспільства та ганьбить Україну у світовому співтоваристві, яке сподівається на позитивні зрушення у боротьбі з корупцією. А тут вийшло навпаки - виплекали високооплачуваних злочинців.
https://www.youtube.com/watch?v=ws9gW6t9UKE&feature=youtu.be

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...