суботу, 20 серпня 2016 р.

Представник НАТО: Росія повинна змінитись

Ставлення НАТО до Росії ще ніколи так довго не було настільки напруженим. Росія ще більше загострила ситуацію тим, що порушує важливі угоди про безпеку і сіє розбрат. Зокрема, в даний час важливе значення матиме проект, який вимагає співпраці з НАТО. Лист від гостя.Протягом майже сорока років, за які я, між іншим, в якості посла Сполучених Штатів в Москві і в якості заступника генерального секретаря НАТО, був посередником у відносинах між Росією і Заходом. Я був свідком багатьох напружених моментів.
Але навряд чи був час, принаймні після закінчення холодної війни, коли ці відносини були настільки напруженими, як вони сьогодні. Незаконна та нелегітимна анексія Криму Росією і підтримка нею сепаратистів на сході України підірвали систему європейської безпеки, яку всі ми так довго будували. В останні місяці ми могли спостерігати, як Росія постійно переміщає все більше військ до кордону з державами-членами НАТО на Заході. Проведено кілька великомасштабних військових навчань. До них відносяться і позапланові тренування, в яких іноді брали участь понад 100 000 солдатів. Це більш ніж удвічі більше, ніж в наймасштабніших тренуваннях НАТО з часів холодної війни. Напругу, якої не було з 1980 року, викликало рішення Росії призупинити виконання Договору про звичайні збройні сили в Європі. Передислокація багатонаціональних батальйонів до Східної Європи Реакція НАТО була різкою, але прозорою. На недавньому саміті у Варшаві, Альянс оголосив про передислокацію чотирьох багатонаціональних батальйонів (в цілому кілька тисяч солдатів) на ротаційній основі до Естонії, Латвії, Литви та Польщі. Ці кроки є вимушеними і розсудливими – адекватна відповідь на дії Росії. Є цілий ряд конвенцій, які вже довгий час регулюють військові дії всіх країн регіону – в тому числі Росії та 28 країн-членів НАТО. Найважливішими серед них є Віденський документ, який був схвалений всіма 57 країнами-членами Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) та Основоположний акт «Росія-НАТО», підписаний 1997-го в дусі взаємного співробітництва. Більше військової прозорості Багато років держави-члени НАТО закликали Росію відігравати конструктивну роль у модернізації Віденського документа. Крім того, нам необхідно прагнути до більшої військової прозорості. На жаль, Росія висунувши похвальну, але вузьку пропозицію з питань безпеки повітряного руху над Балтійським морем, відмовилася обговорювати це питання. Замість цього, Росія звинувачує НАТО в агресії.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...