четвер, 21 жовтня 2021 р.

Дипломатичне «поле бою» між Україною та Росією в ООН: що відбувалося

 


Росія використовує різні міжнародні площадки для заперечення своєї агресії проти України та просування тез своєї пропаганди. Однією з таких площадок є ООН та зокрема Генеральна асамблея, яка зараз працює. Україна використовує її, щоб донести свою позицію щодо агресивних дій РФ. Росія намагалася уникнути обговорення тем, пов’язаних з її агресивними діями.        

Генеральна асамблея ООН є головним дорадчим органом Організації Об'єднаних Націй. Щорічно Генасамблея ООН збирається на свою чергову сесію, яка відбувається з вересня до грудня.

Порядок денний поточної сесії обговорюється на початку, і делегація Росії ще 21 вересня намагалася прибрати звідти пункт щодо ситуації на сході України та у Криму. Їй тоді це не вдалося, бо 71 країна проголосувала проти. Росія змушена була відповідати на звинувачення, які лунали на її адресу. При цьому в традиційній для себе манері представники російської делегації звинувачували всіх в «антиросійській пропаганді» й одночасно просували свої пропагандистські тези.       

Що відбувалося      

Практично всі російські пропагандистські видання цитують виступ члена російської делегації в ООН Дениса Лозинського від 6 жовтня, який заперечує відповідальність РФ за виконання Будапештського меморандуму.

Москву звинувачували у тому, що вона порушила умови цього документу від 1994 року, по якому Росія мала б гарантувати Україні безпеку.

Директор департаменту міжнародної безпеки МЗС України Володимир Лакомов звинуватив Росію в «кричущому порушенні положень» Будапештського меморандуму у зв'язку з анексією Криму. На що представник делегації РФ в ООН Лозинський почав вигадувати нові виправдання щодо невиконання Росією своїх зобов’язань:

«Положення цього документа не поширюються на обставини, що стали наслідком дій внутрішньополітичних або соціально-економічних чинників. Росія не брала на себе зобов'язання примушувати частину України залишатися в її складі проти волі місцевого населення».

Насправді в документі, повна назва якого «Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї», прописані чіткі зобов’язання РФ та інших країн-підписантів і не вказані жодні виключення.

Ось перелік деяких зобов’язань: 

   «поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України»

 

   «зобов'язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності  України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти  України…»

   «зобов'язання згідно з принципами Заключного акта НБСЄ (994055) утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги…»

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...