четвер, 16 січня 2020 р.

Кінцевий варіант законопроекту про землю — що змінилось?

28 грудня парламентський Комітет з питань аграрної та земельної політики розглянув всі правки до другого читання відповідного проєкту закону і рекомендував його до прийняття. Передати на голосування у другому читанні документ планують уже цього тижня.

Що ж змінилось?
Дозвіл на продаж іноземцям лише після референдуму. Профільний комітет та урядовці все ж закріпили в кінцевому варіанті законопроекту про ринок землі норму про право купівлі угідь громадянами України. Чи дозволяти продаж нерезидентам - вирішуватиме народ. В одні руки придбати дозволять до 10 тисяч гектарів. Крім того, навіть при умові проведення референдуму, забороняється придбання юридичними особами, учасниками яких є громадяни держави-агресора, чи інші держави, у яких неможливо встановити кінцевого беніфіціара, або якщо останні зареєстровані в офшорних зонах.
Крім того, купити наділи не зможуть фізособи, стосовно яких запроваджені персональні санкції. А також фізичні та юридичні особи, які відмовляються співпрацювати у системі протидії і відмивання доходів одержаних злочинним шляхом. А от фермери, які роками працюють на державній землі - зможуть викупити її за мінімальною нормативно-грошовою оцінкою. Таких земель близько 560 тисяч га. І це, насправді, означає державну підтримку непряму, у розмірі 30 мільярдів гривень. Тобто, по суті, держава, віддає 30 мільярдів платників податків.
Також земельні ділянки можна буде віддавати під заставу банкам. Утім, власністю фінустанови угіддя зможуть перебувати не більше двох років. Отримувати у власніть банки, можуть виключно шляхом звернення стягнення по заставі, у випадку порушення кредитних договорів. Будь-яким іншим способом, банки придбавати господарську землю не можуть. У випадку отримання у власність земель сільськогосподарського призначення, шляхом звернення стягнення на неї, банки протягом двох років повинні через земельні торги, повернути це в ринок.
Урядовці також обіцяють українцям дешеві кредити. Втім, отримати позику фермери зможуть, лише маючи позитивну кредитну історію. Тобто, аграрій буде зобов'язаний довести державі свою платоспроможність, виконанням будь-яких інших фінансових зобов'язань. Очікується, що відсоток під яким можна буде брати кредити - 3-5 відсотків річних в гривні. Це дуже пільгові умови на рівні інфляції, або меньше рівня інфляції. Тобто держава буде підтримувати маленьких фермерів, тим, хто має 500 гектарів, можливо до тисячі гектарів, але не буде надавати підтримку великим холдингам та хазяйствам.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...