суботу, 11 травня 2019 р.

За що Грицаку дали Героя України: 10 фактів про роботу СБУ

Президент України Петро Порошенко присвоїв звання Герой України та орден «Золота Зірка» голові СБУ Василеві Грицаку. Відповідний указ від 9 травня 2019 року опублікований на офіційні сторінці Президента.


«За самовіддане служіння Українському народові, визначний особистий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України постановляю: Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» Грицаку Василю Сергійовичу – голові Служби безпеки України», – йдеться в документі.

ІА ZIK пропонує добірку з 10 відео, які стосуються роботи СБУ під керівництвом Грицака. Там йдеться, зокрема, про докази агресії РФ в Україні, запобігання провокаціям російських спецслужб, звільнення заручників.

1. Визволення українських заручників і докази військових злочинів країни-агресора.
«Терористів ОРДЛО будуть судити Гаазі», – заявив тоді глава СБУ. Також він наголосив, що Служба безпеки не зупиниться, доки останній військовополонений не покине катівні терористичних угруповань.


2. Колишні полонені про участь Грицака в їх визволенні.
Загалом, за даними СБУ, з 2014 року на Донбасі, де тривають бойові дії, звільнено або знайдено понад 3 тис. людей.


3. Грицак викриває російські спецслужби в провокуванні автономізму західних областей України
«Увагу Москви привертають громади етнічних угорців, румунів, болгар, гагаузів, а також етнографічна група русинів. Російські спецслужби намагаються штучно розхитати ситуацію, але ми успішно протистоїмо цим операціям, – заявив він.


4. СБУ попередила ряд провокацій терористичних атак ФСБ на території України.
Зокрема, у Харкові затримали керівника і головного виконавця, групи, яка за завданням Генштабу Збройних сил РФ планувала вбивство кількох громадських і державних діячів в Україні.

У Маріуполі викрили групу, яка планувала підірвати один із підрозділів Національної гвардії України. Терористів затримали якраз під час закладення протипіхотної міни біля цього підрозділу. Міна, до слова, була російського виробництва.

Також СБУ затримала двох диверсантів, які підірвали автомобіль в Одесі.


5. Грицак про причетність Росії до обстрілів Маріуполя 24 січня 2015.
Тоді у результаті обстрілу міста з «Градів» загинуло 29 українських громадян, ще 92 отримали поранення.

«Встановлено та задокументовано, що цей злочин було вчинено кадровими російськими військовослужбовцями», – повідомив глава СБУ.


6. Василь Грицак представляє Україну в Нідерландах, де були оприлюднені висновки тимчасової слідчої комісії щодо рейсу МН17.
«Ми повністю підтримуємо висновок,я кий зробила спільна слідча група про причетність ракетного комплексу «БУК» до 53-ї бригади Збройних сил Російської Федерації», – заявив очільник Служби безпеки.


7. Відкриття першого кіберцентру, який покликаний захищати не тільки державну інформацію, а й дані приватного бізнесу.
«Протягом останніх кількох років Україна – в першу чергу це державний сектор – піддавалася сильним кібернетичним атакам. За 2017 рік ми зафіксували понад 50 таких атак. Ми готові надавати допомогу і сприяти приватному бізнесу, готові підказати, як організувати ефективну систему кібернетичного захисту», – заявив глава СБУ.


8. Грицак про відновлення роботи Кримського управління СБУ.
«Розгортається третій армійський корпус на кордоні з Україною, підсилюється військова присутність в анексованому Криму. І ці нові виклики і загрози вимагаються під нас збільшення наших зусиль», – зазначив він.


9. Викриття «ПВК Вагнера».
Голова Служби безпеки заявив, що таємна діяльність російських найманців «Вагнера» має стати об’єктом міжнародного розслідування.

СБУ продовжує надавати нові докази, як РФ вербує найманців на Донбасі.


10. Докази використання російськими спецслужбами криміналітету.
За словами Грицака, йдеться про «професійних злочинців», які мали по дві-три «ходки» у місця позбавлення волі. «Обидва безпосередні виконавці відбували покарання на території Автономної Республіки Крим. Після цього вони виїхали в Росію і прибули в Україну з території РФ… У нас є підозри, що вони ще повинні були б перебувати на цей час у місцях позбавлення волі», – повідомив глава СБУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...