середу, 27 червня 2018 р.

Законопроект 6688: слово за

Законопроект №6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» викликав бурхливу реакцію в Інетернет-просторі, в основному негативну. До коментування підлючились експерти в галузі Інтернет-технологій та Інтернет-врядування, правозахисники, представники медіа-спільноти (медіа-експерти, редактори та журналісти українських ЗМІ національного та місцевого рівня). Можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів і сервісів в інтернеті за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України сприймається як посягання на свободу слова, як такі, що ставлять під загрозу вільний розвиток Інтернету в Україні й створюють загрозу позасудового блокування Інтернет-ресурсів та здатне призвести до згортання прав та свобод громадян.
Все було б вірно, обмеження — це завжди плохо, якщо б та ситуація, в якій опинилась Україна. Критики законопроекту забувають, що в умовах воєнного конфлікту держава має право накладати певні обмеження на свободу Інтернету з огляду на безпеку країни.
Всі мабуть забули про «чорний вівторок» українського IT в липні 2017, коли внаслідок масштабної кібератаки десята частина всіх державних та корпоративних комп’ютерів були заражені. Протягом вівторка 27 червня один за одним вимикалися мережі телеком-операторів і АЗС, банків та служб доставки, енергокомпаній та державних органів. Вірус, спочатку ідентифікований як програма вимагач Petya, проникаючи в систему шифрував сектор завантаження жорстких дисків та файли певного типу. Після перезавантаження на екранах уражених комп’ютерів з’являлося повідомлення з вимогою заплатити викуп для відновлення роботи.Того дня вийшли з ладу близько 10% усіх приватних, корпоративних та державних комп’ютерів в країні. Близько половини з них не підлягають відновленню. Загальні збитки від кібератаки в масштабах країни склали до 0,5% ВВП, тобто понад 14 млрд гривень. Розслідування підтвердило основну версію про цифровий саботаж — диверсію, метою якої було саме одночасне виведення з ладу багатьох комп’ютерних систем для створення ефекту хаосу та дестабілізації ситуації в країні. І довело, що кібератаки - елемент нової, інформаційної війни  Росії проти України та всього світу. А масове виявлення в українській доменній зоні сайтів, що пропагують ідеї міжнародного тероризму? Правооохоронцями доведено, що терористичні веб-ресурси незаконно зареєстровані в Україні та адмініструються з інших країн. У результаті, тільки в 2017 році СБУ було заблоковано 31 сайт, на яких пропагандувалась діяльність міжнародних терористичних організацій, заборонених в Україні.
Нові реалії вимагали від країни створення дієвих механізмів, спрямованих на оперативне виявлення, реагування, попередження, запобігання, нейтралізацію кіберзагроз, кібератак та кіберзлочинів, ліквідацію їх наслідків та відновлення сталості і надійності функціонування комунікаційних, технологічних систем. Новий законопроект і передбачив розроблення та впровадження механізму блокування інформаційного ресурсу операторами та провайдерами через належні їм телекомунікаційні та інформаційно-телекомунікаційні мережі.
Інтернет-регулювання є частиною публічної політики. А отже, потреба блокування сайтів на тлі російської збройної агресії проти України та протидіяти агресору в інформаційній сфері вимушена, але необхідна міра. І спільноті доведеться змиритись з нею, принаймні до закінчення російської військової агресії. І порівняння положень законопроекту 6688 з путінською системою контролю за інтернетом та диктаторськими законами Януковича тут зовсім недоречні.
Зрозуміло, що провайдерів в галузі інформаційно-телекомунікаційних технологій, перш за все турбує фінансова частина питання, що змусить їх встановити додаткове обладнання для оперативного відключення сайтів, які не відповідають законам України.

Але, як патріоти вони повинні зрозуміти, що покласти край свавіллю російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення в Україні — завдання  не тільки Президента та уряду, а і кожного українця, і додаткові фінансові затрати - це вклад кожного у перемогу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...