вівторок, 22 травня 2018 р.

Терористична загроза під час Ліги чемпіонів — виклик для України

Не є таємницею, що останнім часом саме знакові спортивні події є зручною мішенню для терористів.

Лічені дні залишилися до вирішального поєдинку Ліги чемпіонів, який відбудеться 26 травня на НСК «Олімпійський» у Києві. І поки «Реал Мадрид» та англійський «Ліверпуль», посилено готуються до фіналу, українська столиця проводить останні приготування до битви найкращих футбольних команд континенту. Очікується, що приїдуть близько 100 тисяч вболівальників.

Не є таємницею, що останнім часом саме знакові спортивні події є зручною мішенню для терористів.
Зірваний через вибухи матч Ліги чемпіонів між "Борусією" та "Монако", вкотре засвідчив, наскільки привабливим для радикалів є проведення масових заходів під час футбольних матчів світового рівня. Нагадаємо, що 11 квітня 2017р. у Дортмунді стався напад на автобус "Борусії", коли німецька команда прямувала на чвертьфінальний матч Ліги чемпіонів проти "Монако". Загалом пролунало три вибухи, а вибухові пристрої було розташовано на узбіччі біля дороги, якою рухався клубний автобус. Окрім ісламського сліду, слідство розглядає й можливу причетність до атаки ліворадикальних та антифашистських угрупувань, які раніше звинувачували керівництво "Борусії" у лояльному ставленні до проявів на стадіоні випадків неонацизму та расизму.
Дортмундська атака не перша, здійснена під час великої футбольної події. 13 листопада 2015 року у ході терористичних нападів у Парижі було підірвано три пояси смертників поблизу стадіону "Стад де Франс", на якому відбувався товариський матч між збірними Франції та Німеччини. При цьому, терористи прагнули потрапити саме на арену і лише завдяки збігу обставин не опинилися на переповнених трибунах, що могло би призвести до сотень жертв.  А у березні 2016 року після терактів у аеропорту Брюсселю товариський матч між збірними Бельгії та Португалії взагалі було скасовано через побоювання атак смертників. Взагалі ж, весь минулий рік минув під знаком посилених заходів безпеки під час великих спортивних подій. Зокрема, після паризьких подій надзвичайний стан у Франції подовжувався кілька разів і тривав аж до закінчення футбольного Євро-2016. Але, навіть попри жорсткі заходи безпеки, французька поліція виявилася безпорадною проти масових безладів, які влаштували у Марселі російські фани до та після матчу Англія – Росія.
Загалом згадувані атаки та безлади засвідчують, наскільки спортивні заходи з їхнім величезним скупченням людей є вразливими. Ця тема є актуальною для України в першу чергу через російську агресію на Донбасі. І тому не зайвим буде питання забезпечення безпеки гостей та мешканців української столиці.
 Кияни та іноземні вболівальники повинні з розумінням сприйняти заходи безпеки правоохоронців та певні обмеження їх звичайного образу життя та сами бути пильними.
 Все зроблено для того, щоб унеможливити потенційну загрозу терористичних актів у Києві та Київській області під час ЛЧ-2018.
Зокрема, робота аеропортів «Бориспіль» та «Жуляни» запланована так, щоб вболівальники різних клубів не перетиналися. Різні термінали, розклади та навіть місця зустрічі. Близько 130 рейсових автобусів здійснюватимуть перевезення з аеропорту «Бориспіль» до Києва. Розроблені графіки руку додаткових поїздів до міст, де будуть допоміжні аеропорти. Уже відомо, що ходитимуть додаткові Інтерсіті+ до Львова, Харкова та регіональний поїзд до Вінниці. З двадцятої години 25 травня та до шостої години ранку 27 травня перекриють вулиці Василя Коновальця, Велику Васильківську, площу Льва Толстого, бульвар Тарас Шевченка, вулицю Хрещатик та бульвар Лесі Українки. А в день фіналу – 26 травня – зона перекриття вулиці Хрещатик збільшиться до Бессарабської площі.
Безпрецендентні сили будуть задіяні для того, щоб забезпечувати порядок. Безпеку під час фіналів Ліги Чемпіонів будуть забезпечувати не менше 5 тисяч поліціянтів та 1 тисяча волонтерів. Крім того, по периметру стадіонів і навколо «містечка чемпіонів» мають розмістити бетонні блоки для запобігання терактам із застосуванням транспорту. Також вболівальників перевірятимуть через металодетектори і на стадіонах, і у фан-зонах. І посилюватимуть вибухотехнічну та кінологічну складову. Щоб уникнути терактів до кварталу до "Олімпійського" під час Ліги чемпіонів водіїв авто пропускатимуть тільки на підставі паспорта і прописки. Якщо цього документа при собі немає, то заїхати до транспортного периметра буде неможливо. Це робиться, перш за все, з точки зору безпеки, з урахуванням сумних прецедентів Лондона, Барселони та інших міст, коли вантажівки в'їжджали в натовп. Киянам рекомендують не виїжджати до центру на особистих автомобілях, а користуватися громадським транспортом.
І напрікінці, необхідно зрозуміти, що запобігання надзвичайним подіям, терактам, сутичкам уболівальників не лише завдання для правоохоронних органів, але і обов'язок кожного  мешканця Києва та гостя столиці.

Тільки пильність та обережність свідомих громадян дозволять спецслужбі, поліції та МНС уникнути під час ЛЧ таких надзвичайних подій, як пожежі, масові бійки, теракти.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...