пʼятниця, 8 грудня 2017 р.

СПРОСТУВАННЯ РОСІЙСЬКИХІ МІФІВ ЩОДО АНЕКСІЇ КРИМУ

ДЛЯ ТИХ, ХТО МАВ СУМНІВИ ЩОДО НЕЗАКОННОСТІ АНЕКСІЇ ПІВОСТРОВА

  • Міф 1. Росія має історичне право на Крим
    Міф про те, що М.Хрущов, “подарував” Україні Крим з нагоди 300-річчя Переяславської Ради поширений ще з радянських часів. А в 90-ті і 00-і роки, він був посилений доводами щодо юридичної незаконності рішення М.Хрущова. “Подарунок” став риторикою багатьох російських політиків, від Д. Рогозіна до Ю. Лужкова. У 2014р. до хору критиків “жесту доброти” М.Хрущова приєднався і В.Путін. Насправді ж, причиною передачі Президією Верховної Ради СРСР Кримського півострова Україні було його жахливе становище, зруйнованість бойовими діями та знекровлення депортацією.
  • Міф 2. У Криму російська мова і культура піддавалась постійному гнобленню, Київ проводив політику насильницької українізації
    По-перше, відповідно до ст. 10 Конституції Автономної Республіки Крим, «Російська мова як мова більшості населення в Автономній Республіці Крим є прийнятною для міжнаціонального спілкування та використання в усіх сферах суспільного життя». По-друге, в Криму до 2013 року освіту російською мовою отримували 89,4% школярів, в той час як українською і кримськотатарською — 7,3% і 3,1% відповідно. З майже 600 шкіл в Криму до моменту його захоплення Росією лише 14 були з кримськотатарською мовою навчання, і тільки 7 — з українською. З понад 500 дошкільних установ україномовними були 11, кримськотатарською навчання дошкільнят вели лише в одній установі. І по-третє, більш 80% друкованих ЗМІ виходили виключно російською мовою, україномовною газетою було лише одне періодичне видання на півострові — «Кримська світлиця». Лише 7% програм на державному кримському телебаченні виходили кримськотатарською мовою.
  • Міф 3. Референдум дав право кримчанам на самовизначення
    По-перше, після того, як російські війська окупували півострів та зайняли адміністративні будівлі, в Криму не залишилося ніяких легітимних органів влади, які могли оголосити, організувати і провести референдум. Рада міністрів Автономної Республіки Крим була нелегітимною з 27 лютого 2014 року, оскільки кримські депутати голосували за нього в буквальному сенсі під дулами російських автоматів і з порушенням норм українського законодавства. Верховна Рада АРК була нелегітимна де-факто з 27 лютого, а де-юре — з 15 березня, будучи розпущеною Верховною Радою України. Крім того, Центральна виборча комісія України не створювала ніяких органів для проведення референдуму в Криму, а також закрила на півострові доступ до реєстру виборців. По-друге, на той момент була відсутня законодавча база для проведення місцевих референдумів. І по-третє, відповідно до ст. 73 Конституції України, «Виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України».
  • Міф 4. Крим самовизначився за прикладом Косово
    По-перше, від’єднання Косово від Сербії стало результатом збройного громадянського протистояння, що включає етнічні чистки, а в Криму нічого подібного не було. По-друге, албанці в Косово будують свою незалежну державу, а так звана «Республіка Крим», не проіснувавши і двох днів, вирішила «приєднатися» до Росії. І по-третє, хоч Косово і було окуповано іноземними військами в момент проголошення незалежності, це був багатонаціональний контингент НАТО, і жодна з країн альянсу не пред'являла претензії на цю територію. Російські ж війська були прямо зацікавлені в «незалежності» Криму і його «входження» до складу Росії.
  • Міф 5. Росія не здійснювала анексію, оскільки на момент приєднання Криму до РФ півострів вже був незалежною державою
    По-перше, в складі унітарної України Автономна Республіка Крим не мала права на вихід в односторонньому порядку, а будь-які зміни території країни повинні були затверджуватися виключно всеукраїнським референдумом. По-друге, з моменту захоплення адміністративних будівель російськими військами ніякі рішення місцевої влади не можуть вважатися добровільними і самостійними і як наслідок — законними. І по-третє, будь-яка незалежність повинна пройти процес не тільки внутрішньої, але і зовнішньої легітимізації, тобто визнання іншими державами. Жодна країна в світі, крім Росії, не визнала «Республіку Крим», так само як і переважна більшість держав не визнає Крим частиною Російської Федерації.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...