середу, 23 серпня 2017 р.

Смерть, бурштин та агентура Кремля – робота «Батьківщини» на Рівненщині

Юлія Тимошенко іде захоплювати західноукраїнський електорат, – саме такі висновки можна зробити із останніх заяв лідерки «Батьківщини». Втім, чи так успішно партія «господарювала» у західноукраїнських областях?
«Батьківщина» завжди позиціонує себе як політична партія, як активно відстоює інтереси народу та веде опозиційну боротьбу. Однак це лише далеко у столиці, а подивившись прискіпливіше на дії місцевих «червоносердечних» стає зрозуміло, що це не зовсім так, а точніше зовсім не так.
У Рівному, до прикладу, представники «Батьківщини» займають владні кабінети завжди – і за часів ненависного всім режиму Януковича, і зараз. Давайте розберемось, які досягнення і провали були у однопартійців Юлії Тимошенко за останні роки на Рівненщині.

Зручний бізнес

Галина Кульчинська – член політбюро міської організації ВО «Батьківщина» спокійно працювала заступником міського голови Рівного у період президенства Януковича. Працює на цій посаді й донині. На перший погляд нічого поганого в цьому немає, однак вдумайтесь – представниця ВО «Батьківщина» працює заступником у Володимира Хомка, котрий у 2013 році позивався до мітингарів та забороняв проведення протестних акцій і всіляко протидіяв революції. За цей час пані Галині вдалося не лише «тісно» попрцювати з регіоналами, а й зколотити непоганий медіа-бізнес.
Її чоловік Микола Кульчинський є власником найдорожчої місцевої радіостанції «Радіо Трек» (це підтверджують і дані з аналітичної бізнес-платформи YouControl) І найдорожчої не в сенсі якісної техніки чи високої оплати праці, а з найвищими розцінками за секунду ефіру в області. Та місцева влада грошей не шкодує, принаймні для своїх.

Лише за 2016 рік вказана радіостанція отримала з міської казни щонайменше 181 тисячу гривень за висвітлення діяльності міського голови, його заступників, зокрема і Галини Кульчинської. Остання ж до 2008 року теж була директором цієї радіо-станції. Хіба це не класична схема відмивання коштів?

Дружні зв’язки влади і «опозиції»


Сумніви у тому, що рівненська «Батьківщина» насправді опозиційна викликає і той факт, що очолює обласну раду депутат з фракції «червоносердечних» Микола Драганчук. Обранню на цю посаду пана Миколи передували купа скандалів та з його обрання їх стало лише більше.

За кілька хвилин після оголошення результатів та обрання голови обласної ради, народний депутат Ігор Мосійчук  заявив про те, що Миколу Драганчука обрали за рекомендацією фракції Блоку Петра Порошенка та завдяки більшості голосів від її депутатів: «У Рівному вибрали голову обласної ради, представника ВО «Батьківщини» Миколу Драганчука. Обрали з подачі фракції БПП і голосами БПП. Цю неприродну коаліцію утворено за рішенням вже колишнього голови Рівненської обласної ВО «Батьківщина» місцевого кондитера Миколи Кучерука. Мабуть, корпоративна солідарність важливіша за партійну дисципліну, адже обрання Драганчука відбулося проти волі політради ВО «Батьківщина» і особисто Юлії Тимошенко».

Що тут додати? Хіба те, що перший заступник у голови ради від «Батьківщини» – представник БПП Олександр Корнійчук. Тісні зв’язки Миколи Драганчука із представниками Блоку Петра Порошенка підтверджує і це відео. На ньому голова обласної ради прямо під час сесійного засідання передає голові Рівненської ОДА Олексію Муляренку конверт невідомого змісту та називає останнього по простому – «Шеф».

Пізніше Микола Драганчук заявить: у конверті була картка на знижку в одному з елітних магазинів Рівного, яку він позичив у представника БПП напередодні. Та що там було насправді – доля за бурштинові питання чи дійсно картка на знижку, так ніхто і не дізнається. Найбільш разючим у цьому є навіть не наявність чи відсутність передачі хабаря, а факт дружніх стосунків між головою облради від умовно опозиційної «Батьківщини» та головою адміністрації від БПП.
Ще одне цікаве відкриття – депутати облради від ВО «Батьківщина» звітуються за свої голосування представникам Блоку Петра Порошенка. На записі мова також іде про Аллу Черній (депутата від «Батьківщини»), котра не хоче підтримати рішення представників БПП про зняття з посади голови комісії Михайла Кирилова. У випадку ж, якщо вона цього не зробить – її позбавлять підтримки БПП для того, аби стати ректором Рівненького обласного інституту пілсядипломної освіти. Саме в цей заклад її напередодні сесії призначили виконувати обов’язки керівника.

Бурштин

Та окрім влади червоно-білі полюбляють і гроші, а точніше бурштин. До прикладу – одним із основних представників незаконних видобувачів бурштину на Сарненщині є депутат місцевої районної ради від ВО «Батьківщина» Микола Клевака більш відомий, як кимінальний авторитет «Коля Холик».
Саме з ним та його синами пов’язуть кришування незаконного видобутку на кількох найбільших «клондайках» області – більшість незаконних старателів сплачують йому 500-700 доларів за один день роботи мотопомпи. За це він гарантує їм безпеку та тимчасову втрату зору у співробітників правоохоронних органів.
Детальніше про це читайте тут.
Як він це робить? Дуже просто.  Наразі Микола Клевака має своїх людей у більшості місцевих органах влади і не тільки, їх він підтримує коштами, отриманими від нелегального старательства та за рахунок збуту бурштину-сирцю закордоном. Більше половини працівників у Сарненській районній раді та адміністрації входять до складу ВО «Батьківщина», «Холик» контролює голову обласної ради Рівненщини, члена фракції «Батьківщини» та жителя міста Сарни – Миколу Драганчука, окрім того саме Клевака спонсорував виборчу кампанію колишнього мера Сарн (2010-2014 роки), а нині народного депутата від ВО «Батьківщина» Сергія Євтушка. Не погана структура для захисту своїх інтересів?

Російський слід

Керівництво рівненської «Батьківщини» не цурається  відпрацьовувати російські кошти.
Не так давно у Рівненській обласній раді відбувся обшук та вилучення документів, зокрема проекту рішень голови фракції біло-сердечних Миколи Кучерука.
Останній пропонував звернутися до центральних органів влади, аби в рамках децентралізації влади надали місцевим громадам більше повноважень. В тому числі і фінансових. А ще мова йшла про необхідність чітко розподіляти повноваження між Кабміном, обласними адміністраціями та радами і укласти між ними відповідні угоди.
На перший погляд – нічого особливого, однак, як виявилося, така ініціатива зовсім не місцевого походження і передбачає федералізацію державного устрою в країні.  Сам же текст документу був написаний спеціалістами ГРУ у Москві.
«Ця робота була проведена в рамках провадження, де розслідують діяльність агентурної мережі спецслужб Російської Федерації. Це і створення спеціальних економічних груп, відновлення торгівельних зв`язків із Росією, а ще – ініціювання федералізації. Саме тому вилучили рішення Рівненської обласної ради 2016 року, пов`язані з окремими депутатськими зверненнями та лобіюванням інтересів, які суперечать конституції України», – розповіла речниця УСБУ в Рівненській області Інна Ілючок.
Такі проекти рішень в Україні з’являються не вперше.
Відповідні матеріали на спільній прес-конференції представили Генеральний прокурор України Юрій Луценко та Голови СБУ Василя Грицака. Говорили про те, що в Україні діє мережа російських рекрутерів, які за гроші з Москви підкуповують місцевих політиків для формування громадської думки про необхідність зміни територіального устрою та державного ладу в Україні.

Не відстає від Миколи Кучерука і його «кишеньковий» голова обласної ради – Микола Драганчук. Який заледве не зізнався у коханні керівнику філій Російської православної церкви в Україні Митрополиту Онуфрію.
Останній кілька тижнів тому з пафосом відвідав рідну для Миколи Драганчука Сарненщину. Зустрічали Митрополита з пафосом – дорогу до місцевого Свято-Покровського собору  йому вистелили з квітів.
Та, очевидно, що російському кому попу Онуфрію не надто подобається пересуватися по український землі, певно саме тому до Сарн він прилетів вертольотом.
Прибув Онуфрій у Сарни з місією важливою – привітати Митрополита Поліського із шістдесятирічним ювілеєм. Помолитися разом з настоятелем  московської єпархії, прийшли і перші керівники Рівненської області, зокрема голова облради, представник ВО “Батьківщина” Микола Драганчук.

«Поліський край, як і всі вірні Української Православної Церкви, віддані своєму предстоятелю та бажають миру, злагоди і добрих відносин між Церквою та владою», – б’ючи поклони заявив у вітальній промові  Микола Драганчук.
Цікаво, про владу якої держави говорить Микола Драганчук?
Бо очевидно, що в Україні миритися з присутністю церкви, керівний центр якої знаходиться у ворожій Росії, не будуть.

Земельні поділи

Маючи владу та гроші, як виявилось, представникам «Батьківщини» для повного щастя не вистачає лише безкоштовної землі у Рівному. Так в далекому 2013 разом із депутатами від Партії Регіонів представники рівненської «Батьківщини» вирішили виділити своїм найближчим родичам 67 земельних ділянок в елітному районі міста – Царському селі. Зробити це хотіли за класичною схемою: шляхом таємного голосування депутати мали намір подарувати землю хтось своєму тестю, хтось зятю чи доньці та були й такі, що намагались виділити елітні площі для коханки-помічниці.
Однак тут спрацювала громадськість – надавши розголосу справі, журналісти та громадські активісти намагались зупинити крадіжку землі, та депутати не здавалися – сесійне засідання тривало заледве не три місяці. В результаті частину депутатів покарали київські партійні боси – декого виключили з політбюро партії, а найбільш активних землекрадів з партії вигнали. Тільки по факту такі дії керівництва «Батьківщини» землю громаді не повернули та і депутати-злодії й далі лишилися в своїх кріслах з мандатами.
Та це не єдиний земельний скандал, пов’язаний із представниками «Батьківщини» у Рівному, були і похмуріші та з присмаком крові. Більшість із них пов’язані із Олександром Бабатом та фракцією «Батьківщини» у міській раді обласного центру. Бабат – місцевий підприємець, котрий володіє значною кількістю торгових площ, комерційної нерухомості та елітної землі у Рівному.
До прикладу, будинок Олексндра Бабата та його матері стоїть на земельній ділянці площею в півгектари, котру він у буквальному сенсі зібрав, як пазл і звісно ж, що безкоштовно. За адресою Хліборобів 1а та 1б дійсно знаходяться земельні ділянки загальною площею у понад 1000 квадратних метрів кожна. Та завдяки допомозі колег по партії протягом кількох сесій депутати виділяли по 9-12 сотих поблизу цих земельних ділянок підставним особам, в результаті ж землею користується сам Олександр та його матір, навіть обгородили все.
Та на цьому пан Олександр не зупинився – потім було незаконне  зведення ресторану «Тундир-Хаус», поблизу ТЦ «Арена», останній, до слова, теж . Перед тим на сусідній з цією ділянкою у 2008 році влаштували підпал будинку і тоді все вказувало на те, що у підпалі зацікавлений підприємець Олександр Бабат. Але він тоді відмовився спілкуватися з журналістами на камеру, хоча відкинув свою причетність до підпалу, але сказав, що не проти купити ту ділянку для будівництва підземного паркінгу. Наразі на цьому місці депутат від ВО «Батьківщина» будує багатоповерховий торгівельний комплекс з квартирами на продаж.

Було ще кілька зупинок громадського транспорту, переобладнаних депутатом від ВО «Батьківщина» Олександром Бабатом. На фото – зупинка на вулиці Чорновола, майже у самісінькому центрі міста. Дивним є той факт, що за документами це зупинка з кіоском, а за фактом – приміщення з кількома магазинами, банком та більярдною залою і кілька лавчин біля нього.
Зазвичай, у таких схемах страждає місто та громада, а конкретна особа отримує прибутки, та завдяки покровительству колег з «Батьківщини» і депутатському мандату пан Бабат пішов далі. На його будівництвах, котрі й так викликають купу запитань у частині їх законності, всі будівельники працюють неофіційно та без будь-яких елементів захисту.
Цікаво, що у фірмі «Артем і Ко», яка зареєстрована на Олександра Бабата і має основний квед «Організація будівництва об’єктів нерухомості для продажу чи здавання в оренду» офіційно працює лише двоє людей: керівник: Бабат Людмила Костянтинівна та бухгалтер Бабат Олександр Володимирович. При майже двох мільйонах гривень за 2015 рік чистих продажів.
Зрозуміло, що все це (неофіційне працевлаштування і відсутність гарантій безпеки) рано чи пізно призвело би до трагедії. Так і сталося. Вже двічі. Спочатку в 2013 на будівництві, котре за документами мало бути лише реконструкцією поблизу Пивзаводу, впав та важко травмувався будівельник. Та як виявилося – жодних документів про офіційне працевлаштування він не мав. Олександр Бабат всіляко намагався зам’яти справу – навіть погрожував журналістам. І в нього це вийшло, жодного кримінального провадження за цим фактом до суду доведено так і не було.
Тому ситуація повторилася наприкінці 2016 року. Під час зведення багатоповерхівки, на місці згорілого будинку, про який ми згадували раніше, зник будівельник Адрій Артвінський. Останній трудився не офіційно, однак свідки підтверджують, що востаннє бачили його саме під час роботи на цьому об’єкті.
Родина забила на сполох, та до них навідався особисто Олександр Бабат, разом із прорабом Леонідом. Матері повідомили, що син помер, а за мовчання обіцяли 100 000 гривень та…. віддати його тіло для прощання і поховання. Хоча і цього разу не обійшлося без типової схеми: 10 тисяч і тіло зараз, після того дамо ще 40, а інші 50 – покладемо на рахунок семирічного сина-сироти.

За кілька днів після того, як рідні зникло звернулися до поліції, тіло чоловіка виявили в лісопосадці поблизу Рівного з чіткими ознаками того, що його туди перенесли з місця загибелі.
Напевно і цього разу пану Олександру все зійде з рук, і не без допомоги політичних друзів-однопартійців. Та чи дозволить громада представника «Батьківщини» і надалі водити саме за ніс – невідомо.
То як збирається підкорювати український електорат Леді Ю, якщо її однопартійці на місцях звикли користуватись службовим становищем, уникати відповідальності та відверто нехтувати інтересами громади? Ми продовжимо слідкувати за діяльністю обласних осередків і в інших західних регіонах України. На черзі дослідження роботи парт активу «Батьківщини» Львівщини. Отож, далі буде.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...