неділю, 24 червня 2018 р.

Маляр: З огляду на те, що в нас війна, а інформаційна зброя дуже потужна, ініціатива досудового блокування сайтів зрозуміла і своєчасна

Ініціатива введення досудового блокування сайтів своєчасна, проте законопроект про протидію загрозам національній безпеці в інформаційній сфері потребує доопрацювання, заявила в коментарі виданню "ГОРДОН" юрист, експерт-кримінолог Анна Маляр.


"Імовірне введення досудового тимчасового блокування сайтів викликало серйозне обурення в суспільстві. Але в законопроекті прописано як позитивні, так і негативні моменти підходу до цієї процедури. Насамперед буде встановлено два способи блокування сайтів: за рішенням суду або за рішенням слідчого чи прокурора. Водночас у проекті закону прописано умови, за яких блокування відбутися не може. Загалом механізм такий: якщо потрібно миттєво припинити скоєння злочину або запобігти йому, то слідчий чи прокурор можуть ухвалити рішення про тимчасове блокування сайтів на термін не більше ніж 48 годин. Протягом цього часу вони зобов'язані невідкладно звернутися до суду по дозвіл. Якщо суд блокування не підтримає, повторно його проводити вони вже не зможуть", – підкреслила юрист.
На її думку, законопроект має передбачати відповідальність для правоохоронців.
"Також слідчий або прокурор мають попередити власника сайта про блокування й уточнити його причини. Ця процедура можлива лише після відкриття кримінального провадження. Тобто коли всі сторони вже мали можливість звернутися до суду для оскарження дій правоохоронців. З огляду на те, що в нас війна, а інформаційна зброя дуже потужна, ініціатива досудового блокування сайтів зрозуміла і своєчасна. Але щоб цього закону не використовували проти політичних опонентів і конкурентів у бізнесі, потрібно додати положення, що передбачає відповідальність правоохоронців. На той випадок, якщо суд визнає, що підстав для блокування сайта, навіть на 48 годин, насправді не було", – сказала Маляр.
21 червня у Верховній Раді внесли до порядку денного законопроект №6688 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері". Нардеп від Блоку Петра Порошенка Ольга Червакова у Facebook зазначила, що законопроект дозволяє проводити позасудове блокування сайтів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...