понеділок, 11 червня 2018 р.

Російські інформаційні «кроти» на українських ресурсах

Enigma - це відкрита українська платформа соціальної журналістики, на якій всі користувачі та автори мають рівні права, незалежно від політичних чи будь-яких інших вподобань. Звісно, якщо не йдеться про погляди, що протирічать Конституції та Кримінальному кодексу України.
При цьому, Enigma є українським проектом, тому не дозволить оприлюднювати на ресурсі ворожу пропаганду і використовувати відкритість проекту для нанесення шкоди громадянам України та суверенітету держави.

Популярність ресурсу серед української аудиторії зростає і через її відкритість починають з'являтися перші спроби інформаційних операцій з боку РФ та окупованих територій. Варто зазначити, що популярність проекту зростає не тільки серед українців, а і серед ворогів, після публікацій щодо діяльності окремих персонажів, якими тепер займаються компетентні структури.
В статті буде розглянуто кілька прикладів таких операцій, які успішно проходять на інших українських сайтах через неуважність адміністрації

Україно - польські відносини

Фейки на україно - польську тематику, яка реалізується по методикам, що вже були описані командою інформнапалму після взлому українськими хакерами UCA громадянина Білорусі Олександра Усовського, який за російські гроші відпрацьовував сценаріій погіршення стосунків між українцями та поляками
Один з варіантів провокацій описаних Усовським
Один з варіантів провокацій описаних Усовським
І аналогічні інформаційні посили бачимо в результаті
Фейки спрямовані на розпалювання ворожнечі між українцями і поляками
Фейки спрямовані на розпалювання ворожнечі між українцями і поляками
Автор цього вкиду для приховування реальної адреси використовує VPN сервер.

Тотальна ганебна зрада там, де її ще немає

Фото для профілю запозичено з мережі

Знищення довіри до армії та СБУ

Вадим Бондаренко також не реальна особа яка використовує VPN
Активно та розумно російські боти поширюють фейки через групи в соцмережах з відкритою стіною та великою кількістю підписників. Зокрема, російські боти просували інформацію про "радіоактивний будинок", в існування якого повірили львів'яни.
Пост https://www.facebook.com/groups/govarta1/permalink/747127628814188, його копію ви зможете знайти на сайті http://archive.is
Також, на сторінці групи Varta1 - Варта1 ГО"Варта1" через вказаний аккаунт розмістили пост під назвою "Чому Крим не повернеться в Україну, або подорож на окуповану територію" в якому переконували львів'ян про неможливість повернення Криму і як чудово живеться на півострові. Не забули додати улюблений меседж кремлівської пропаганди типу "необхідно трошки почекати і все налагодитьcя для кримчан".
Пост https://www.facebook.com/groups/govarta1/permalink/567839093409710, його копію ви зможете знайти на сайті http://archive.is
Крім того, учасників групи Varta1 - Варта1 ГО"Варта1" переконували, що Америка це зло! Саме так подали інформацію про смерть 23-річної дівчини в зоні проведення АТО. Не росіяни які вбили медика, а саме американці.
сам
сам
Пост https://www.facebook.com/groups/govarta1/permalink/836725149854435, його копію ви зможете знайти на сайті http://archive.is
Не всі львів'яни сприймали запропоновану інформацію! Багато людей залишали логічні і розумні коментарі під такими постами, однак адміністрація спільнот не зважала на думку користувачів.
В свою чергу варто зазначити, що великий потік інформації не дає змогу адміністраторам спільнот таких як Varta1 - Варта1 ГО"Варта1" виявляти усі фейки і блокувати деструктивний контент. Керівники таких груп працюють на волонтерських засадах і тому українцям варто задуматись про створення механізмів виявлення дезінформуючих матеріалів і реагування на такі інциденти.

Переконання в тому що тільки з росією може існувати українська промисловість

Автор знову ж таки один фейкових акаунтів під VPN сервером.

Маніпуляції стосовно збитого росіянами боїнгу MH17

Здавалося, що б могло об'єднувати кількох абсолютно незалежних авторів та журналістів ? Відповідь дуже проста, це місце роботи в так званому міністерстві пропаганди "ЛНР"
Також помітно що профілі веде одна група осіб по тому що вони регулярно накручують рейтинг.
Найбільш близьким до реального профілю була сторінка Михайлини Дворецької, яка не тільки пише українською мовою, але і досить активно займається "журналістикою" на інших сайтах, де на жаль не помічають приховані підтексти такої творчості:
Профілі в мережі Facebook, які колись були підв'язані до пошти цих фейкових акаунтів давно заблоковані
Хоча під цим самим нікнеймом вона відкрито пише на російських пропагандистьских ресурсах:
Чим викликає захоплення в росіян які підтримують війну Росії проти України та окупацію наших територій.
Ворог активно використовує можливості поширення фейкових новин та донесення деструктивної інформації населенню через всі доступні канали зв'язку, веде серйозну аналітичну роботу та маскується під незалежних журналістів та блогерів. Уважність та інформаційна гігієна адміністарції сайтів і груп в соцмережах допоможе захистити українських користувачів від впливу російської пропаганди.
Enigma - це вільна платформа, яка поважає думку та світогляд своїх авторів та читачів, але на цьому сайті ніколи не буде поширюватися пропаганда росіян та їх маріонеток з фейкових, створених на тимчасово окупованих територіях, акаунтів. Дякуємо за увагу!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...