четвер, 24 травня 2018 р.

Нові санкції України проти країни-агресора цілком доречні

Застосовані Україною нові санкції в черговий раз продемонструють єдність з США та ЄС в протидії російській агресії і сприятимуть об'єднанню для цього всіх демократичних сил

На сайті Адміністрації Президента України опубліковано Указ Президента П.Порошенко № 126/2018 від 14 травня, яким введено у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 травня 2018 року про застосування нових санкцій проти Росії і продовження вже існуючих. Указом суттєво збільшені списки осіб, пов’язаних з російською агресією проти України, які потрапили під персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції). Згідно з ними, під санкції потрапили 1748 фізичних і 756 юридичних осіб, тоді як рік тому в списках було 1228 фізичних і 468 юридичних осіб. Серед нових фізосіб, включених до переліку, зокрема, глава "Газпрому" О.Міллер, бізнесмени-мільярдери О.Дерипаска, І.Ротенберг, С.Керімов, В.Богданов, В.Вексельберг, голова правління ВТБ Банку А.Костін, проти яких на початку квітня ввів санкції Мінфін США. Також, до списку фізичних осіб, щодо яких застосовуються санкції, долучений і власник групи компаній «Східно-Європейська паливно-енергетична компанія» С.Курченко, відомий своїми проросійськими поглядами. Згідно з указом президента Петра Порошенка, українські санкції щодо цих осіб вводяться на три роки і складаються в блокуванні активів, запобігання їх виведення за межі України про відмову у наданні віз і інші заборони в'їзду в країну.
Також введені санкції щодо осіб, причетних до інформаційної та кіберагресіі проти України, до протиправних дій проти громадян України, які незаконно утримуються в Росії, депутатів Державної думи і членів Ради федерації Федеральних зборів Російської Федерації тощо. Зокрема, Україна заблокувала активи генерального директора російського міжнародного інформаційного агентства "Росія" Д.Кісельова та заборонила йому в'їзд до країни. Згідно Указу буде заблокований доступ до сайтів РІА «Новости-Украина», а також ТОВ «Інтерселект», через яке, за даними СБУ, здійснювалося фінансування роботи РІА «Новости-Украина».  Важливим кроком експерти вважають заборону системи моментальних інтернет-розрахунків WebMoney, шляхом введення Україною санкцій проти компаній, афілійованих з російською платіжною системою та заборону інтернет-провайдерам надавати користувачам доступ до афілійованих з WebMoney ресурсам. Це дозволить унеможливити втручання РФ в фінансову платіжну систему Украни.
Таким чином Україною здійснений черговий крок у напрямку приведення українських санкції проти Росії у відповідність до санкційних рішень урядів США і країн Європейського союзу. На думку експертів, продовження санкційної політики України є дієвою відповіддю на прояви російської агресії проти України, а саме до підготовку та проведення незаконних виборів Президента РФ в анексованому Криму, фінансування бойовиків збройних формувань на окупованій території Донецької та Луганської областей тощо.
 Цілком доречними експертами вважаються заходи протидії російській інформаційній агресії проти України. Західні країни також все активніше вдаються до обмежувальних заходів щодо російських пропагандиських медіаресурсів. У європейських державах створюються спеціальні державні структури, спрямовані на протидію валу російської дезінформації. Так, Німеччина прийняла закон із протидії поширення російської пропаганди в соціальних мережах, Франція готується прийняти схожий документ.
Тому, в умовах значної різниці в потенціалах (політичних, економічних, медійних) між Україною та Росією закриття антиукраїнських сайтів, блокування російських теле-, радіоканалів, що діють як з території Росії так і тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей – цілком виправданий крок на шляху протидії деструктивній пропаганді, який логічно продовжує та доповнює інші обмежувальні заходи, які вже вживались протягом останніх років. 

Проте, слід зазначити, що ефективне блокування таких сайтів ускладнено як суто технічними, так і нормативно-правовими обставинами – Україна досі не напрацювала чітких правил гри в цій сфері. Це стає одним з актуальних запитів до активної співпраці між українськими медіа та державою.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...