середу, 7 лютого 2018 р.

Розділяй і володарюй. Принципи дії російської пропаганди в Європі

Давно вже не секрет, що Росія активно проводить в сусідніх державах заходи задля просування вигідного для власних інтересів розвитку історичної та культурної спадщини, а також міжнародних відносин.
Черговим об’єктом російської пропаганди стало прийняття Республікою Польщею скандального закону про Інститут національної пам'яті(ІНП), яке, на жаль, є штучним створенням напруги в дипломатичних відносинах між Україною та Польщею, і яке здебільшого лобіюється саме проросійськими польськими політиками.
В цьому контексті слід зазначити, що впроваджені нові положення закону про ІНП лише узаконять дискримінаційні практики на етнічному підґрунті, посилять ксенофобські позиції та підбурюватимуть до скоєння злочинів на основі політичної нетерпимості, а також поглиблять суспільно-політичну, міжнаціональну кризу.
Постійним “каменем спотикання” у врегулюванні польсько-українських відносин є антиукраїнські заяви польської радикальної партії “Kukiz 15”, на провокації якої “ведеться” правляча партія РП “Рrawo i sprawiedli
wość”, оскільки хоче отримати конституційну більшість в парламенті.
Цим також намагається скористатись Росія, яка веде пропагандистську війну по обидві лінії польсько-українського кордону. Зокрема, в Польщі кремлівські агенти підбурюють польських радикалів і націоналістів до просування антиукраїнських законодавчих ініціатив, а на території України поширюються меседжі типу “Навіщо вам, українцям, Європа, коли у вас там немає ні друзів, ні союзників. Польща, як найближчий сусід, і то зрозуміла, що ви “як п'яте колесо до воза” в ЄС”.
До того ж, російські пропагандисти на фоні обурення діями Польщі ще більше підігрівають градус істерії, підштовхуючи сторони до максимально вигідного для Росії ефекту. Так, з цією метою наприкінці січня український, російський, польський та навіть європейський медіапростір заполонила новина про фейкову “Резолюцію Ради безпеки ООН”, що нібито “засуджує українських націоналістів та визнає волинські події геноцидом”. А насправді, - усе це робота російської спецслужби та її агентури. Зрозумівши, що польсько-українські відносини знаходяться на стадії налагодження, кремлівські пропагандисти одразу кинулись роздувати цей фейк.  
З приводу проведення РФ таких інформаційних операцій проти України висловився директор Інституту світової політики (ІСП) Є.Магда: “Спрямованість цієї провокації свідчить про значну зацікавленість Кремля у погіршенні відносин між Україною та Польщею. Джерела зливу відповідної інформації, можна сказати, перевірені та звичні, а от виконання самої операції дещо халтурне. Щодо перспектив роботи Польщі у РБ ООН, припускаю, що польська делегація не гратиме за російським лібретто”.
Отож, можна зробити висновки, що думки світових та вітчизняних експертів і журналістів одностайні з приводу того, що російські спецслужби намагаються дестабілізувати ситуацію не лише в Україні , а й в Європі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...