вівторок, 6 лютого 2018 р.

У погоні за «довгим» біткоїном, або новітні напрямки фінансування російських терористів

Останнім часом в українських та російських ЗМІ синхронно виник черговий «зрадо-тренд»: силовики віджимають бізнес так званих «біткоїн-майнерів».
Виникає питання: невже українські правоохоронні органи та Генеральна прокуратура настільки брутально нехтують законом, що абсолютно безпідставно отримують позитивні ухвали судів та проводять масштабні обшуки у добропорядних бізнесменів???

Проте, не все так погано з нашими правоохоронцями. Ми провели власну OSINT-розвідку, спираючись на дані брифінгу пана А.Матіоса, аналізу А.Шарія та інших менш відомих представників різних таборів (в залежності від їх ставлення до України та чинної влади).
Протягом 3 днів ґрунтовного розслідування нашою командою виявлено мережу із числа громадян України, переселенців та мешканців т.зв. «ДНР/ЛНР», що спеціалізується на протиправному ввезені в Україну, виготовленні та продажу обладнання («інтернет-ферм») великому колу осіб із числа громадян України, РФ, «ЛНР/ДНР», Турецької Республіки, Німеччини та США, яке використовується для «майнінгу криптовалют».
Так, організатором та керівником вказаної мережі (злочинної ми її назвати не можемо, принаймні, до вироку суду) є громадянин України «С», засновник ТОВ «Е» (не будемо називати його справжнє прізвище та назву підприємства поки йде слідство), який здійснює на території м. Києва, м. Черкас та низки інших міст України монтування та продаж обладнання для «майнінгу».
Через наших знайомих серед «білих майнерів» (дивні люди, купують електроенергію та платять податки) ми дізналися, що зазначений громадянин «С» пропонував покупцям сервісного обладнання, за грошову винагороду у розмірі 25% від загальної суми доходу, розмістити та супроводжувати процес «майнінгу криптовалюти» на орендованих майданчиках м. Києва, м. Черкас та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей (з дислокацією у м. Харцизьк «ДНР» та м. Новосвітлівка «ЛНР»).
Крім того, за нашою інсайдерською інформацією (думаю, на неї мало би звернути увагу СБУ), основна частина «інтернет-ферм», які організовані спритним паном «С», розташовані на окупованих територіях.  Необхідно зазначити, що розміщення «ферм для майнінгу» на неконтрольованих територіях «ЛНР/ДНР» вигідно з точки зору сплати за електричну енергію, вартість якої значно менше ніж в інших областях України (близько 0.15–0.20грн за 1кВт).
Але електронні гроші, які там видобуваються не виходить перевести у нормальні грошові знаки (валютна маса у молодих республіках ще малувата). У зв’язку з цим, біткоїни видобуті у т.зв. «ДНР/ЛНР» доводиться переводити на особисті електронні гаманці «С» та підконтрольних йому осіб, які конвертують їх у грошові кошти на території України для подальшого переправлення в ОРДЛО.
І тут виникає ключове питання – гроші «С» та його молода команда в ОРДЛО справді переводили, але чи фінансували вони терористів, як це стверджував головний військовий прокурор А.Матіос?
Так, друзями та бізнес-партнерами «С»  в ДНР є Сергій Замоскворецький та Катерина Востокова.
Не докладаючи значних зусиль ми встановли, що  С. Замоскворецький веде особисту сторінку «ВКонтакте» (акаунт — vk.com/id454564217, закріплений за номером мобільного оператора «МТС» +38095-726-07-06), здійснює відверту антиукраїнську пропагандистську діяльність та пропонує усім надавати грошову допомогу на підтримку ополченців Донбасу у війні проти «укропів» та «хунти» із зазначенням на сторінці реквізитів гаманця «QIWI» («Реквизиты банковского перевода: Получатель: КИВИ Банк (АО); ИНН: 3123011520; Банк получателя: КИВИ Банк (АО); БИК: 044525416; КПП: 772601001; СЧЕТ: 47416810600000000004; Корр счет: 30101810645250000416 открыт в ГУ Банка России по Центральному федеральному округу; В назначении платежа обязательно указывайте: Пополнение кошелька Visa QIWI Wallet N 095-726-07-96; Телефон +380957260796»), кошти з якого, вочевидь йдуть на підтримку НЗФ «ЛНР/ДНР». Хоча вони звісно можуть і просто розкрадатися, як це водиться у молодих фейкових республіках.

Ми копнули трохи глибше. І з наших джерел нам стало відомо, що пан Замоскворецький займається видобутком криптовалюти на території ОРДЛО, під «кришею» т.зв. МВС ДНР, на серверному обладнані саме ТОВ «E», за яке Сергій Замоскворецький ще й не розрахувався у повному обсязі.
На щастя, в нас виявились досить цінні джерела в банківській сфері, через яких нам вдалося з’ясувати, що нещодавно С. Замоскворецьким здійснено проміжниий банківський переказ з вищевказаного гаманця «QIWI», на розрахунковий рахунок ТОВ «E» у розмірі 15 млн. російських рублів (понад 260000 доларів США), за раніше отримане від пана «С» серверне обладнання для видобутку криптовалюти.
Інший бізнес-партнер «С» – Катюша Востокова є адміністратором групи «ВКонтакте» за назвою «Чистяковская» (акаунт — vk.com/chistyakovskaya7), де остання веде дуже активну пропагандистську діяльність та здійснює збір коштів (гаманець «ЯНДЕКС», рахунок 410014481295680) для закупівлі НЗФ «ЛНР/ДНР» військової екіпіровки, спорядження, зброї та боєприпасів.
Трохи «пруфів»:
Ще один важливий момент, який нам висвітили наші друзі з числа «білих майнерів»: завезення обладнання для «майнінгу» паном «С» здійснювалось з приховуванням від митного контролю, шляхом внесення до вантажної митної декларації недостовірної інформації щодо фактичного найменування імпортованого товару та його класифікації згідно УКТЗЕД. А це – чиста контрабанда!
Разом з цим, «чорні майнери» використовують механізм кустарного виготовлення «майнінг-ферм» з «відео-карт», які імпортуються на митну територію України з метою їх використання у персональних комп’ютерах. Можливо, контрабанди і не було?
І тут ми натрапили на справжнє диво —  у податковій звітності ТОВ «Е», не має жодних даних, що воно здійснювало офіційний імпорт чи придбання вищевказаного обладнання на митній території України. При цьому, якимось дивом пан «С», організував «канал» та перемістив на митну територію України понад 1000 «ферм для майнінгу» загальною вартістю понад 2 млн. доларів США, які на теперішній час використовуються для «майнінгу криптовалют».
Ну і майнинг-класика —  для прибуткового функціонування «інтернет-ферм», громадянин «С», домовившись зі співробітниками районних відділів енергозбуту (Києва, Черкас та низки інших міст), активно крав електроенергію шляхом умисного втручання у вузол обліку та його пошкодження.
А тепер головне питання: хто правий – правоохоронці чи майнерофіли, які до свинячого вереску і піни на писку запевняють суспільство,  що хтось «наїжджає» і бізнес «віджимає»??? Можливо, якби контрабанду не таскали, електроенергію не крали і терористів не фінансували, то і працювалось би спокійніше? Як думаєте, шановні читачі?
І на сам кінець – маленька ремарка: те, що цю ситуацію активно коментує та розкручує дуже талановитий російський агент Анатолій Шарій (випустив аж два відео-блоги), все ж наштовхує на старе добре прислів’я: на злодієві і шапка горить. Але висновки все ж за читачем.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...