середу, 13 грудня 2017 р.

Як білоруські політики догоджають Кремлю

Рівень відносини Росії з Білорусією є дуже важливими для України. В давні часи ніхто не ділив території цих країн на: Україну, Росію та Білорусь. Ми були однією могутньою державою - Київська Русь, з центром управління в Києві. Та в зв'язку з останніми подіями все кардинально змінилось.

Стратегічний інтерес Росії до Білорусії обумовлений тим, що ця країна єдина на європейському напрямку підтримує з Росією формальні відносини стратегічного союзництва, відмовляється від вступу в НАТО і тримає на своїй території два військові об'єкти РФ - РЛС "Волга", яка входить до складу системи попередження про ракетний напад, і 43-й вузол зв'язку Військово-морського флоту (ВМФ).
Російські та білоруські спецслужби спільно планують і проводять операції як у Білорусі, так і за її межами. Про це виданню "ГОРДОН" заявив ветеран зовнішньої розвідки України генерал-лейтенант Василь Богдан, коментуючи попередження глави МЗС України Павла Клімкіна про небезпеку, яку становлять для українців поїздки до Білорусі.
Також слід підмітити, що РФ і РБ у вересні цього року провели спільні військові навчання «Запад-2017». Понад 13 тисяч військовослужбовців та майже 700 одиниць військової техніки.
З початку «гібридної» РФ заборонила в’їзд на свою територію понад 300 тис. українців, відповідна заборона автоматично поширилася на територію РБ та Казахстану, які знаходяться в одній митній зоні з РФ.
"Ми зобов'язані виявляти таких громадян і затримувати. І затримали, тому що міліція працює добре. А сталося це вночі, тому що інформація надійшла вночі про те, що в Білорусі перебуває людина, пов'язана з тероризмом. Чекати до ранку не могли", - прокоментував дії свого відомства міністр внутрішніх справ РБ Ігор Шуневич, під час прес-конференції, яка була присвячена Дню білоруської міліції. Того дня - 11 лютого 2017 року, у Мінську було затримано українського письменника Сергія Жадана.
З'ясувалося, що ще в 2015 році йому заборонили в'їзд на територію Росії за формулюванням "за причетність до терористичної діяльності".
Причинами того, чому білоруси намагаються триматися в хороших стосунках з Кремлем є очевидні речі.
В першу чергу - це економічна залежність. РБ так само залежна від російського газу, як і Україна. Виникнення будь-якого конфлікту з Москвою далеко не найкращим чином позначиться на економіці республіки. Тим паче така ситуація вже мала місце свого часу. В 2010 році причиною конфлікту стала зовсім не заборгованість «Белтрансгазу» перед «Газпромом», а намагання Росії запустити у дію Митний союз на своїх умовах.
Крім того “огризатися “на кожне “незручне” прохання Кремля для Мінська це гра з вогнем. Той сценарій подій, в який не вірив ніхто в Україні та й напевно в усьому світі, може стати реальністю для Республіки Білорусь.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...