середу, 11 жовтня 2017 р.

Про фул-контакт із супротивником

До Національного університету «Острозька академія» цієї п’ятниці завітав голова Служби безпеки України Василь Грицак. Зі студентами та професорсько-викладацьким складом Василь Сергійович зустрівся у рамках міжнародного проекту «Острог Forum 2017», метою якого є публічне обговорення ключових соціальних, культурних, економічних і політичних проблем України.

Це стало своєрідною підтримкою дискусійної платформи, яку в травні цього року відкрили перший голова Служби безпеки України, відомий український державний діяч Євген Марчук та головний редактор «Дня» Лариса Івшина («День», №83—84 за 18 травня 2017 р.). Далі міжнародний форум отримав практичну реалізацію — в Острозькій академії здійснили перший набір студентів за спеціальністю «Національна безпека». «Я переконаний, що класичні університети повинні готувати фахівців з національної безпеки, свідомих молодих людей, які мають бачення щодо сьогодення держави та її майбутнього й думка яких повинна бути почутою вищим державним керівництвом, експертами, політиками», — підкреслює ректор Острозької академії Ігор Пасічник.
За словами Василя Грицака, випускники цієї спеціальності можуть в майбутньому поповнити лави СБУ. Із головою спецслужби студенти обговорили важливі проблеми національної безпеки, майбутнього України, отримуючи у відповідь на поставлені запитання історії з власного досвіду бойового генерала. Наше інтерв’ю для «Дня» ми розпочали із ключового питання, пов’язаного з ухваленням в першому читанні нового закону про реінтеграцію Донбасу, який вносить певні корективи у повноваження СБУ, зокрема щодо військових дій на сході нашої держави. Відповіді на актуальні питання — у розмові з головою Служби безпеки України Василем ГРИЦАКОМ.
ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОВШУНА

«Я НЕ БАЧУ РИЗИКУ ЩОДО ЗВУЖЕННЯ КОМПЕТЕНЦІЙ СБУ ВІДПОВІДНО ДО ЗАКОНУ ПРО РЕІНТЕГРАЦІЮ»

— Відповідно до нового закону про реінтеграцію Донбасу, який ухвалений Верховною Радою у першому читанні, скасовується АТО, якою безпосередньо керувала СБУ. Як відомо, буде створений об’єднаний оперативний штаб ЗСУ, який здійснюватиме контроль ситуації на сході України. Фактично від вашого відомства відходять певні функції. Як цей закон вплине на діяльність СБУ?
— Я не бачу ризику щодо звуження компетенцій СБУ відповідно до цього закону. Навпаки, як на мене, все стане на свої місця. Сьогодні дуже складно називати антитерористичною операцією бойові дії, які четвертий рік поспіль ведуться на Донбасі. Тим паче, коли тисячі кадрових військових ЗС РФ знаходяться на нашій території, коли використовуються заборонені види озброєнь з боку так званих псевдореспублік «ЛНР» і «ДНР», коли гинуть люди. На сьогодні, так чи інакше СБУ не керує військами, оскільки управляти вогнем артилерії, танковими чи сухопутними військами не входить до наших повноважень. Відтак місце для компетенцій СБУ, відповідно до нового закону про реінтеграцію Донбасу, однозначно залишиться.
— Чи була потреба змінювати кадри в СБУ із моменту вашого керівництва?
— Основний кістяк СБУ сьогодні складають ті офіцери, які пройшли горнило війни. Вони захищали нашу Батьківщину в зоні АТО, брали безпосередню участь в бойових діях. Те саме можу сказати й про співробітників оперативних підрозділів СБУ. Кадри у нашому відомстві постійно оновлюються. Ми працюємо над тим, щоб викорінювати у своїх рядах зраду та корупцію. За час моєї каденції на посаді голови СБУ зареєстровано 84 кримінальних провадження щодо своїх співробітників, 55 особам оголошено про підозру, винесено більше 20 вироків, деякі справи слухаються в судах. Тобто, це не просто затримання, а потім профілактика. Судова перспектива у таких випадках є обов’язковою.

«ПОСТІЙНО ЗАТРИМУЄМО РОСІЙСЬКІ ДИВЕРСІЙНО-РОЗВІДУВАЛЬНІ ГРУПИ І ОКРЕМИХ РОСІЙСЬКИХ ШПИГУНІВ»

— Нещодавно внаслідок вибуху автомобіля в Києві, в районі Бессарабської площі, загинув водій-чеченець, який служив у зоні АТО. Навесні в центрі Києва вбили екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. Як одна із версій таких зухвалих злочинів — це розгул російських спецслужб. Наскільки СБУ «присікає» сьогодні діяльність ФСБ на території України?
— Перегляньте новини на нашому сайті, принаймні за останні три місяці. Там ви побачите скільки останнім часом ми затримали. Наприклад, у Харкові викрили таку групу, до якої входило 18 осіб. Також 9 диверсантів затримано в південному регіоні нашої країни, зокрема в Одесі та Миколаєві. Постійно затримуємо окремих російських шпигунів, багато справ розглядається в судах. Також ми попередили теракти, які планували росіяни на своїй території. Більше того, для їх інсценуації мали бути задіяні представники АТО. На жаль, іноді трапляється так, що ми не можемо попередити певне замовне вбивство чи терористичний акт. Утім низка фактів свідчить, що ми унеможливили замовні вбивства деяких політиків, окремих народних депутатів, які є державними діячами. Також співробітники СБУ попередили низку злочинів терористичної спрямованості на території нашої держави.

«РОСІЙСЬКІ СПЕЦСЛУЖБИ ВИКОРИСТОВУЮТЬ БРУДНІ МЕТОДИ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ВИМАНИТИ НАШИХ ХЛОПЦІВ»

— А що скажете про ситуацію з українським хлопцем Павлом Грибом, який поїхав на зустріч із дівчиною-росіянкою в Білорусь і зник? Чи можна говорити в цьому випадку про те, що ФСБ РФ працювала в Білорусі? Адже згодом з’ясувалося, що він перебуває в російському СІЗО з підозрою у терористичній діяльності.
— Пам’ятаю, що про те, де може перебувати Павло Гриб мене запитали журналісти в дворі Національної академії СБУ. У цей день наші курсанти якраз склали присягу на вірність українському народові. Ми знали, що хлопець перетнув білоруський кордон і це підтвердили їхні прикордонники. Я вже тоді зробив припущення, що він перебуває у ФСБ. На жаль, російські спецслужби використовують брудні методи для того, щоб виманити хлопців, які далекі від проведення терористичної діяльності. Потім демонструють це, як значний результат своєї роботи. Це дуже прикра ситуація і ми будемо робити все для того, щоб Павла Гриба повернути додому в Україну.

«ІЗ БАГАТЬМА СПЕЦСЛУЖБАМИ ЗАХОДУ МИ РЕАЛІЗОВУЄМО СПІЛЬНІ ОПЕРАЦІЇ...»

— Яким чином СБУ співпрацює із спецслужбами країн Заходу у контексті військових подій на Донбасі?
— Більшість спецслужб провідних країн Заходу чітко усвідомлюють загрози від російських брудних методів ведення гібридної агресії в Україні. Вони проводять з нами консультації, здійснюється постійний обмін інформацією. Із багатьма спецслужбами ми реалізовуємо спільні операції, які дозволені в межах чинного законодавства. Передусім, це операції з локалізації діяльності певних російських структур, як на нашій території, так і за її межами. Що стосується в цілому російської гібридної загрози, то я дуже радий, що в багатьох експертів і керівників західних спецслужб давно вже широко відкриті очі. Вони залюбки переймають наш досвід, усвідомлюючи те, що ми перебуваємо фактично в ринзі. У нас фул-контакт із супротивником, а ті, хто усвідомлює загрозу, сидять практично у першому ряду. Вони не просто за цим спостерігають, вони активно нам допомагають. Не коректно детальніше розповідати, як саме це здійснюється, але запевняю, що ця допомога суттєва і передусім ґрунтується на довірі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Українські сили є реальною загрозою для російських солдатів, – думка

  У бруді, холоді вони завмерли у напрузі, чи закінчаться так звані навчання чи президент накаже наступати. У цьому очікуванні російські вій...